petek, 20. marec 2015

Zapisnik 10. seje UO društva



Društvo generala Maistra                                                                                         Zagorje, 19.3.2015
za Zasavje

Z  A  P  I  S  N I  K
1o. seje upravnega odbora, ki je bila v torek, 17.3.2015 ob 18. uri v društveni pisarni.

Prisotni člani: Štern Emil, Marjan Dolanc, Radigoj Perger, Ivo Vučetič, Milena Čerenak Satler, Bronislav Urbanija.

Dnevni red:
1.      Obravnava Poročila o delu v letu 2014 in Programa aktivnosti društva v letu 2015/16
2.       Obravnava predloga komisije za izbor nagrajencev 4. nagradnega natečaja »Moje Zasavje«3.
3.      Sklep Občinske uprave občine Zagorje ob Savi o sofinanciranju programa dela društva iz proračuna občine za leto 2015 na osnovi javnega razpisa z dne 3.2.2015
4.      Določitev dnevnega reda rednega Letnega zbora članov društva
5.      Osnutek poročila nadzornega odbora društva za leto 2014
6.      Obravnava Poslovnega poročila za leto 2014 in Finančnega načrta društva za leto 2015
7.      Razno
1.      Udeležba na 10. skupščini ZDGM 28.3.2015
2.      Udeležba na 10. Maistrovem pohodu 11.4. 2015 v Kamniku
3.      Spletna stran društva
4.      Razgovori v osnovnih in srednjih šolah Zasavja
5.      Informacija o proslavo ZDGM ob letošnjem državnem prazniku Dnevu Rudolfa Maistra


Ad1

Člani UO so potrdili Poročilo o delu v letu 2014 in menili, da ga damo v razpravo in sprejem članom na Letnem zboru 31.3.2015. Enako velja tudi za Program aktivnosti društva v letu 2015/16, ki smo ga imeli v enomesečni razpravi med člani društva, vendar nanj ni bilo pripomb ali dopolnitev.

Ad2

UO je potrdil predlog strokovne komisije, da so letošnji nagrajenci 4. nagradnega literarno – likovnega natečaja z naslovom » Moje Zasavje« :
-  Enej Vidovič, učenec 9.a razreda OŠ narodnega heroja Rajka Hrastnik, pod mentorstvom Tine Šantej;
-  Lara Koritnik, učenka 6.a razreda OŠ Ivana Cankarja Trbovlje, pod mentorstvom mag. Mojce Lazar Doberlet;
-  Luna Kajin, učenka 9.a razreda OŠ Toneta Okrogarja Zagorje ob Savi, pod mentorstvom Erike Jenko.

Nagrajencem bomo priznanja in praktične nagrade izročili na Letnem zboru članov društva. Prav tako bomo za njihova prizadevanja nagradili tudi njihove mentorice. Nagrajenci bodo svoje prispevke na Letnem zboru sami prebrali udeležencem Zbora. Utemeljitev za izbor prispevkov bo uvodoma podal predsednik strokovne komisije.

Ad3

Na podlagi letos prvič izvedenega Javnega razpisa za sofinanciranje programov veteranskih in častniških organizacij v občini Zagorje ob Savi in na prijavo našega društva je Občinska uprava občine Zagorje ob Savi izdala sklep, da se iz proračuna občine za leto 2015 sofinancira program dela društva za leto 2015 v skupni višini 767,12 eur, kar je za 31% manj sredstev, kot smo jih iz proračuna prejeli za leto 2014.

V razpravi so člani UO bili mnenja, da bi bilo normalno in tidi potrebno, da bi bila o kriterijih za ocenjevanje in vrednotenje programov veteranskih organizacij pred njihovim sprejemom odprta razprava, tako pa smo bili o kriterijih zgolj seznanjeni, čeprav bi bili potrebni kritične presoje.

Ad4

Potrdili smo predlog dnevnega reda Letnega zbora članov društva. Za razliko od prejšnjih let bomo letos podelili priznanja in nagrade takoj po otvoritvi in poslušanju himne društev GM » Slovenec sem ». Sledila bo obravnava poročil organov društva, razprava o njih in sprejem, nato pa še obravnava in sprejem programa dela društva in finančnega načrta za leto 2015. Rudolj Maister je bil tudi viden kulturni delavec in ustvarjalna osebnost, zato bomo Zbor zaključili s kratkim kulturnim programom, ki ga bosta pripravila pevec Rihard Majcen in član našega društva Vladimir Garantini.

Ad5

Osnutek poročila nadzornega odbora za leto 2014 je pripravljen za razpravo članov NO o njem. Po njegovi obravnavi bo posredovan članom društva na Letnem zboru za dokončno potrditev in sprejem.

Ad6

Poslovno poročilo za leto 2014 kaže na to, da je društvo brez sredstev iz leta 2013 razpolagalo s prihodkom 2286,15 eur, odhodki pa so presegli prihodke za 284,90 eur. Društvo je v letu 2014 precej s pokrivanjem prevoznih stroškov pomagalo šolam pri njihovih obiskih rojstne hiše Rudolfa Maistra v Kamniku, zato je 26% skupnih stroškov odpadlo na to postavko.Tudi v letu 2015 bomo s tem nadaljevali, vendar upoštevaje pri tem razpoložljivost vseh finančnih sredstev.

Finančni načrt za leto 2015 je glede na nižja sredstva občine Zagorje ob Savi in nespremenjeno višino sredstev sofinanciranja občine Hrastnik kot v letu 2014 v celoti nižji za 13%. Tega ni preprečila niti skoraj enaka masa članarine članov in dodatni prispevki članov društva.

Upravni odbor je oba dokumenta potrdil in dal v razpravo in sprejem Letnemu zboru članov društva.

Ad7

1.      Skupščina ZDGM bo 28.3.2015 v Kranju. S strani društva se jo bodo udeležili Emil Štern, Marjan Dolanc, Radigoj Perger in Franjo Tacar.
2.      Letos bo v Kamniku v okviru njihovega občinskega praznika 11.4.2015 jubilejni 10. Maistrov pohod. Dogovorili smo se, da se ga udeleži naša delegacija do 8 članov društva.
3.      Z objavo informacij o delu društva nismo zadovoljni. Zato moramo od Boruta Pirnata, ki je doslej urejal spletno stran, je pa že precej časa službeno odsoten izven Slovenije in tega več ne dela, pridobiti manjkajoče informacije, da bo lahko Milena Čerenak Satler, ki bo odslej urejala spletno stran, to lahko tekoče opravljala.
4.      Z razgovori v osnovnih in srednjih šolah Zasavja o izvajanju projektov » Uvajanje domoljubne vzgoje v osnovnih šolah » in »Domovinska vzgoja« nadaljujemo. 18.3. bodo zaključeni razgovori z ravnateljicami in člani vodstva aktiva učiteljev zgodovine, državljanske in domovinske vzgoje in etike v treh OŠ Trbovelj, nadaljevali pa bomo z razgovori v OŠ Zagorja, kjer kažejo interes zanje, ter v vseh srednjih šolah Zasavja.
5.      Predsednik je informiral prisotne člane UO, da bo letošnja osrednja proslava ob Dnevu Rudolfa Maistra 22.11.2015 v Celju.

                                                                                                                                                                     Zapisal
                  Emil Štern

Ni komentarjev:

Objavite komentar