petek, 20. marec 2015

PROGRAM AKTIVNOSTI DRUŠTVA V LETU 2015/2016


Društvo generala Maistra                                                                                   PREDLOG
           za Zasavje


PROGRAM  AKTIVNOSTI DRUŠTVA V LETU 2015/2016

Stalnice pri delovanju društva v letu 2015/2016 ostajajo v naslednjih generalnih usmeritvah
- Negovanje spomina na Rudolfa Maistra in borce za severno mejo;
- Med mlado generacijo v osnovnih in srednjih šolah Zasavja razvijati domoljubno zavest z različnimi oblikami sodelovanja;
- Sodelovati z ZDGM in društvi generala Maistra v Sloveniji pri skupnih nalogah in ciljih;
- Sodelovati z veteranskimi društvi in združenji Zasavja pri krepitvi sporočilnosti vseh bojev za osvoboditev in osamosvojitev.

  1. Za pridobitev jasnih izhodišč za nadaljevanje projekta "Uvajanje domoljubne vzgoje v osnovnih šolah Zasavja" bomo obnovili razgovore z ravnateljicami OŠ in na tej osnovi dogovorili izvajanje predvsem tistih oblik iz projekta, ki se nanašajo na neposredno delo z učenci.
  2. V srednjih šolah so že izkazali pripravljenost za uvajanje nekajurnega modula "Domovinska vzgoja". Cilj tega je v krepitvi patriotizma in domovinske zavesti med dijaki, omogočiti jim razumevanje sveta, razvijati kritično mišljenje, razumeti in ceniti druge in drugačne kulture in znati ceniti pomen svobode, ker zgodovinski spomin na pretekle dogodke s časovno distanco bledi. V razgovorih z ravnateljicami bomo ocenili dosedanji potek modula.
  3. V razgovorih bomo izpostavili tudi vlogo ravnateljic za oživitev aktiva učiteljev zgodovine, državljanske in domovinske vzgoje in etike. Do poimenskega sestava aktiva smo prišli s pomočjo ravnateljic vseh OŠ in srednjih šol. Aktiv je konstituiran, ima svojega vodjo in namestnico vodje ter člane vodstva aktiva. Izdelan je program dela aktiva, zato je interes UO društva, da pride do izraza predvsem vloga avtonomnega delovanja aktiva, ki ne bo povezana le s temami domovinske vzgoje, ampak bolj kot to, tudi izmenjava izkušenj med šolami, povezovanje šol, organiziranje poučnih ekskurzij, organiziranje predavanj za učence, dijake in učitelje, medpredmetnem in tematskem povezovanju na šolah in med šolami.
  4. Na letnem zboru članov društva konec marca 2015 bomo nagradili najboljše prispevke iz razpisanega 4. nagradnega literarnega natečaja za učence osnovnih šol na temo "Moje Zasavje".
  5. Izboljšali bomo povezanost vodstva s celotnim članstvom društva, zato bomo kadrovsko okrepili skrbništvo spletne strani društva, da bomo članstvo tekoče in sproti seznanjali z vsemi aktualnimi informacijami iz dela organov društva, Zveze in vsem ostalem. Za boljšo povezanost pa bo namenjeno tudi druženje članic in članov društva na poletno-jesenskem izletu v zgodovinsko in turistično zanimive kraje Slovenije.
  6. V odvisnosti od razpoložljivih sredstev bomo krili stroške prevoza posameznim šolam in aktivu za obisk in ogled rojstne hiše Rudolfa Maistra v Kamniku.
  7. Več bomo storili za pomladitev članstva v društvu in pripravili strategijo, da tudi v organe društva dobimo več domoljubno usmerjenih in delavoljnih mladih.
  8. Za celoten aktiv učiteljev in ravnatelje bomo organizirali 1 do 2 predavanji s poudarkom na vlogi šol pri krepitvi državljanske in domovinske zavesti med mladimi in za predavanja zagotovili kvalitetne predavatelje.
  9. Potrudili se bomo, da bomo do konca leta 2015 sprejeli nekaj novih članov društva iz vsake občine, s poudarkom na mladih ter pedagoških delavcih. Zato bomo še naprej mlade člane društva do dopolnjenega 17. leta starosti oprostili plačevanja članarine.
  10. Vse naše aktivnosti od ustanovitve dalje potekajo v tesni povezavi z ZDGM, predvsem z njenim predsednikom in generalnim sekretarjem. Sodelovanje bomo razširili tudi na ostale člane predsedstva ZDGM, predvsem na članico predsedstva, ki je zadolžena za področje šolstva oz. vzgoje in izobraževanja.
  11. Vsako društvo GM ima svoje izkušnje, iz njih se lahko učimo in posnemamo dobre prakse dela, zato je medsebojno sodelovanje med društvi koristno in zaželeno. Mi smo navezali tesnejše stike z društvom GM iz Kamnika. Če bo obojestranski interes tudi v bodoče, naš je, bomo s temi kontakti nadaljevali, iskali pa povezave tudi z drugimi društvi GM.
  12. O naši dejavnosti bomo druga društva in širšo javnost seznanjali preko glasila "Maistrov glas" in ga bogatili tudi s prispevki učencev z vsakoletnih nagradnih natečajev ter drugimi prispevki šol. Vsaj enkrat letno bomo z namenom širjenja prepoznavnosti organizirali tudi razgovor z novinarji regionalnega radia in TV.
  13. Okrepili bomo prizadevanja, da bo naša dejavnost financirana iz proračunov vseh treh zasavskih občin. Z ostalimi veteranskimi društvi in združenji iz Zagorja in Zasavja pa bomo sodelovali pri usklajevanju meril in pogojev za financiranje delovanja društev v posamezni občini.

Zagorje, december 2014
                                                                                                  Upravni odbor društva

Ni komentarjev:

Objavite komentar