sobota, 21. marec 2015

POROČILO O DELU V LETU 2014



Društvo generala Maistra                                                                              
           za Zasavje


POROČILO O DELU V LETU 2014

I
Rudolf Maister in njegovi borci za severno mejo si za osvoboditev Maribora ter Štajerske zaslužijo večno spoštovanje vseh Slovenk in Slovencev. Spomin na generala Maistra zato ni le spomin na izjemnega Slovenca, temveč tudi na tiste domoljube, ki so se v vseh prelomnih zgodovinskih trenutkih zavedli, da je treba nekaj storiti za svoj narod, potem ko so mu stoletja drugi risali meje in odločali o njegovi usodi.

II
V Društvu generala Maistra za Zasavje v svojem delovanju sledimo ciljem, sprejetim na ustanovni skupščini društva leta 2007, in za katere skupaj z ostalimi 23 Društvi general Maister v okviru Zveze društev general Maister delujemo kot društvo v javnem interesu. Te stalnice so:
-       negovati spomin na generala Maistra in borce za severno mejo;
-       širiti v javnosti sporočilnost tudi vseh drugih bojev za našo osvoboditev in osamosvojitev;
-       razvijati in krepiti domoljubno zavest, predvsem med mlado generacijo v osnovnih in srednjih šolah Zasavja;
-       sodelovati z Zvezo društev general Maister in njenimi članicami pri skupnih nalogah ter z veteranskimi in domoljubnimi organizacijami in združenji Zasavja in Slovenije.

Sedanje ekonomske razmere v državi niso dober zaveznik za utrjevanje domoljubja in ljubezni do domovine tudi ne med šolajočo se mladino. Zato je UO društva kar nekaj sej v preteklem letu namenil takim oblikam nadgraditve utrjevanja domoljubne zavesti med mladimi v osnovnih šolah Zasavja, s katerimi smo šolam, pa tudi učiteljem in staršem pomagali. Kljub skromnim finančnim zmožnostim smo omogočili v aprilu učenkam in učencem iz vseh treh OŠ Zagorja udeležbo na tradicionalnem Maistrovem pohodu v Kamniku in ogled nekaterih Maistrovih znamenitosti. Enako smo ravnali tudi, ko je OŠ Ivana Cankarja Trbovlje obiskala Medobčinski muzej in rojstno hišo Rudolfa Maistra v Kamniku, kjer je postavljena stalna razstava z naslovom ''Rudolf Maister – domoljub, general, kulturnik, pesnik in bibliofil''. Nikjer na Slovenskem ni na enem mestu zbranega toliko gradiva o Rudolfu Maistru in o njegovem času kot ravno tu. O tem smo se prepričali tudi člani društva, ko smo v septembru obiskali in si ogledali vse kamniške znamenitosti, namenjene spominu na generala Maistra, vključno z ogledom in strokovnim vodenjem v spominski sobi.

S tem nadaljujemo tudi v letošnjem letu. 17. marca so rojstno hišo obiskali dijaki in dijakinje Srednje šole Zagorje in ekskurzijo povezali tudi z obiskom Državnega zbora republike Slovenije.

Ena od oblik dela društva z mladimi so tudi vsakoletni nagradni natečaji za učenke in učence osnovnih šol Zasavja. Doslej smo zaključili že tri natečaje. Vsi so imeli namen razvijati vrednote, povezane z odnosom do domovine, kulture, do svojega kraja in do jezika. Prvi, literarno – likovni z naslovom ''Domovina in svet'', drugi, literarni, z naslovom ''Jezik je pomemben znak in dokaz narodovega obstoja'', tretji, likovni, z naslovom ''Slovenija, moja domovina''. Vsi natečaji so bili dobro zastopani, vendar še bolje iz tistih osnovnih šol, kjer vodstva šol in mentorji vidijo v tem tudi svoj interes in so zato pripravljeni učenke in učence motivirati za sodelovanje.

Na letošnji literarno likovni natečaj z naslovom ''Moje Zasavje'' so se prijavile učenke in učenci OŠ Toneta Okrogarja iz Zagorja, OŠ Ivana Cankarja iz Trbovelj in OŠ narodnega heroja Rajka iz Hrastnika. Najboljše izdelke po oceni strokovne komisije bomo nagradili na letnem zboru društva konec marca. Nagrajenec in nagrajenki so:
-       Enej Vidovič, učenec 9.a razreda OŠ narodnega heroja Rajka Hrastnik, pod vodstvom mentorice Tine Šantej;
-       Lara Koritnik, učenka 6.a razreda OŠ Ivan Cankar Trbovlje, pod vodstvom mentorice mag. Mojce Lazar Doberlet;
-       Luna Kajin, učenka 9.a razreda OŠ Toneta Okrogarja Zagorje, pod vodstvom mentorice Erike Jenko.

Nagrajenci bodo prejeli priznanja in praktične nagrade, svoje prispevke pa bodo na letnem zboru društva sami prebrali. Njihova dela bomo objavili v ''Maistrovem glasu'', glasilu ZDGM in na spletni strani društva www.dgm-zasavje.si .

Udeleženci dosedanjih natečajev so bili predvsem učenke in učenci 2. in 3. triade osnovnih šol. Za spoznavanje Rudolfa Maistra in o njegovem pomenu za zgodovino Slovencev se v nižjih razredih osnovnih šol doslej nismo odločali, kajti zanje je premalo literature, ki bi jim na njim razumljiv način posredovala znanje o Rudolfu Maistru in pomenu njegovih dejanj, pa tudi v obstoječih učbenikih za to stopnjo ni nobenega poglavja oz. sklopa, ki bi obravnaval to problematiko. Zato smo vsem sedmim osnovnim šolam v Zasavju za njihove knjižnice brezplačno posredovali po dva izvoda slikanice o Rudolfu Maistru, ki so jo v OŠ dr. Franja Žgeča iz Dornave napisale in ilustrirale njihove učenka 8. razreda. Slikanica je namenjena kot učni pripomoček, ki je primeren spoznavanju Rudolfa Maistra predvsem v 1. in 2. VIO.

Na tak način bomo tudi tem učencem približali osebnost in delo tega velikega moža slovenske zgodovine. Slikanico je šola dala v vpogled tudi ministrici za izobraževanje, znanost in šport, ministru za obrambo in predsedniku republike. Prva je pohvalila slikovit in domiseln način predstavitve Rudolfa Maistra, s katerim so avtorice učencem približale zavedanje o slovenstvu, drugi pa, ker so združile znanje zgodovine, smisel za pripovedovanje in sposobnost za likovno izražanje.

Ker so ravnatelji-ce osnovnih in srednjih šol izražali društvu podporo nameri za organiziranje aktiva učiteljev zgodovine, državljanske in domovinske vzgoje ter etike, smo z njihovo pomočjo pri kadrovanju v šolskem letu 2012/13 konstituirali 29 članski aktiv, imenovali 9 člansko vodstvo aktiva s po enim članom iz vsake osnovne in srednje šole. V društvu imamo od vsega začetka razdelan pogled o namenu in vlogi aktiva; po eni strani je kot oblika dela lahko partner društvu pri njegovem delu v osnovnih in srednjih šolah, mnogo večji poudarek pa želimo dati njegovemu avtonomnemu delovanju, ki ne bo povezano le z vprašanji državljanske in domovinske vzgoje, ampak še bolj povezovanju šol pri skupnih vprašanjih poučevanja predmetov državljanske in domovinske vzgoje ter etike, izmenjavi in predstavitvam izkušenj med šolami, odpravi zaprtosti delovanja šol v občini in med občinami, organiziranju poučnih ekskurzij za učence in dijake, predavanj za učitelje…

Najprej delo aktiva ni steklo. Na sestanku članov aktiva, nekaterih ravnateljic osnovnih in srednjih šol in članov upravnega odbora društva pa je vodja aktiva, na novo imenovan v oktobru 2014, predstavil predloge programa dela aktiva za daljše obdobje. Mag. Vilma Brodnik, vodja predmetne razvojne skupine za zgodovino pri Zavodu RS za šolstvo je spregovorila o spodbujanju pozitivnega odnosa do domovine na primeru obravnave vloge generala Maistra za Slovence pri pouku zgodovine, Alenka Juvan, muzejska informatorka v rojstni hiši Rudolfa Maistra v Kamniku pa je prisotne seznanila s konceptom stalne razstave o Rudolfu Maistru in z nalogami tega muzeja za vse generacije. Upamo, da bo aktiv začel uresničevati svojo vlogo in namen, kar je predvsem odvisno od učiteljev samih.

V šolskem letu 2011/12 smo pripravili za osnovne šole projekt, poimenovan ''Uvajanje domoljubne vzgoje v osnovnih šolah Zasavja''. V njem smo razdelali različne oblike neposrednega dela učiteljev z učenci, predavanja za učitelje, mentorje in učiteljske zbore, konkretizirali pa tudi obveznosti društva pri ogledu razstav, organiziranju likovnih in literarnih natečajev, pohodov, pri oskrbovanju šol z literaturo, zagotavljanju sredstev za ekskurzije, natečaje itd. Pri izvajanju vseh teh oblik sodelovanja društva s šolami je situacija od šole do šole zelo različna. Boljši rezultati se kažejo tam, kjer so vodstva šol in učitelji projekt prevzeli za svojega ( OŠ Toneta Okrogarja Zagorje, OŠ Ivana Cankarja Trbovlje, deloma tudi OŠ Tončke Čeč Trbovlje in OŠ narodnega heroja Rajka Hrastnik). So pa tudi osnovne šole, kjer je z ravnateljicami težko vzpostaviti kakršnokoli komunikacijo.

V mesecu marcu imajo člani upravnega odbora in vodja aktiva učiteljev razgovore z ravnateljicami vsake šole posebej, kamor vabimo tudi člana vodstva aktiva učiteljev iz šole. Poleg razgovora o izvajanju projekta bomo izpostavili tudi nekaj konkretnih vprašanj, za katere smo kratkoročno zainteresirani:
-       o oblikovanju modula o generalu Maistru v okviru zgodovinskega krožka kot oblike interesne dejavnosti;
-       o udeležbi šole na vsakoletnih natečajih društva;
-       o izvedbi vsaj ene šolske ure o generalu Maistru do Dneva Rudolfa Maistra, državnega praznika 23. novembra;
-       o oceni dosedanje aktivnosti člana vodstva aktiva učiteljev iz šole
-       o tem, na kak način pričakujejo morebitno pomoč s strani društva.

Razgovori še niso zaključeni, zato celovite ocene dogovorov še nimamo.

V vseh treh srednjih šolah Zasavja so že pred nekaj leti uvedli nekajurni modul ''Domovinska vzgoja''. Cilj tega je krepiti med dijaki državljansko zavest, omogočiti jim razumevanje sveta, razvijati kritično mišljenje, razumeti in ceniti druge in drugačne kulture, znati ceniti pomen svobode, kajti zgodovinski spomin na pretekla vojna dogajanja s časovno odmaknjenostjo bledi. V predvidenih razgovorih z ravnateljicami v marcu in začetku aprila bomo ugotovili njihove poglede o možnostih povečanja števila ur modula, ki v Srednji šoli Zagorje šteje 20 ur, v Srednji tehnični in poklicni šoli Trbovlje 35 ur, v Gimnaziji in ekonomski srednji šoli Trbovlje pa vsebino domovinske vzgoje vključujejo integrirano v druge predmete.

III
Precejšen del naših aktivnosti poteka v povezanosti z Zvezo društev General Maister, ki povezuje in koordinira delo vseh 23 društev general Maister, kolikor jih je trenutno v Sloveniji, se pa njihovo število vsako leto poveča za eno do dvoje novih društev. S predsednikom Zveze in generalnim sekretarjem dobro sodelujemo, nič pa ne bi imeli proti občasnemu sodelovanju tudi z ostalimi člani predsedstva Zveze, predvsem s članico, ki ''pokriva'' področje vzgoje in izobraževanja. Člani društva so zelo zadovoljni z glasilom ''Maistrov glas'' in njegovim dosedanjim izhajanjem 4-krat letno. V njem tudi naše društvo redno objavlja prispevke, predvsem pa v natečajih nagrajena literarna dela učenk in učencev osnovnih šol.

IV
Društva general Maister imamo pri delu različne izkušnje, tudi soočamo se z različnimi problemi in težavami. Iz njih se učimo in posnemamo dobre prakse dela, zato je medsebojno sodelovanje med društvi zaželeno in koristno. Mi smo navezali tesnejše kontakte z Društvom general Maister iz Kamnika. V lanskem oktobru smo ob obisku njihovih članov upravnega in nadzornega odbora v Zagorju izmenjali dosedanje izkušnje iz dejavnosti obeh društev in bili mnenja, da s tem tudi v prihodnje občasno nadaljujemo.

Aktivno sodelujemo tudi z drugimi veteranskimi organizacijami, društvi in združenji Zasavja. V skupne akcije nas povezujejo udeležbe na spominskih praznovanjih in svečanostih ter v raznih oblikah domoljubja. Vsako leto se udeležujemo vseh pomembnejših pomnikov naše polpretekle zgodovine, ki jih organizirajo druga veteranska društva in združenja Zasavja. Pri tem nam je dobrodošla povezovalna vloga Koordinacijskega odbora veteranskih in domoljubnih organizacij Zasavja, ki ga vodi predsednik Policijsko veteranskega društva Sever Zasavje. V njem redno sodelujemo že od leta 2010, na letošnji proslavi v počastitev Dneva upora proti okupatorju na Kumu pa bomo s podpisom Listine o sodelovanju tudi uradno postali polnopravni član tega delovnega telesa.

V
Upravni odbor je imel v preteklem letu 10 sej. Udeležba članov je bila kljub službenim zadolžitvam nekaterih in občasnim odsotnostim nadpovprečna. Društvo ima 54 članov v starostnem razponu med 15 in 90 leti. 17 je žensk, 37 moških, 14 članov je starejših od 70 let. Cenimo vse, od najmlajših treh do najstarejše članice. Vemo pa, da moramo v društvo dobiti tudi več mladih, dijakov, študentov, ki imajo radi domovino, ki cenijo našo bogato zgodovinsko preteklost in so pripravljeni delati. Na novo smo sprejeli 4 člane, 2 pa sta nas med letom zapustila brez obrazložitve.

Bolj moramo skrbeti za našo večjo prepoznavnost v javnosti. Tega ne more nadomestiti ne ''Maistrov glas'', ne nihče drug namesto nas. Bolj moramo koristiti tudi spletno stran društva za tekoče seznanjanje članov društva in javnosti o aktualnih informacijah iz dela društva.

Društvena članarina, katere višino ne spreminjamo od leta 2009, vsakoletna proračunska sredstva občin Zagorje in Hrastnik, dodatni prispevki nekaterih članov društva so viri sredstev, ki so v preteklem letu omogočali našo dejavnost. Tudi pisarniški prostori občine Zagorje brez najemnine in brezplačni prostor za letni zbor, ki nam ga omogoča Regionalni center za razvoj Zagorje, sta prispevka k temu, da društvo ni imelo nepremostljivih finančnih težav. Da bi le tako tudi ostalo. Vsem izrekamo iskreno zahvalo. Vidimo, da so doslej cenili naše delo, zato tudi gospodarno ravnamo s sredstvi.




Zagorje, marec 2015                                                                                 Upravni odbor društva

Ni komentarjev:

Objavite komentar