nedelja, 2. oktober 2016

Vabilo in program izleta društva

Društvo generala Maistra
            za Zasavje

PROGRAM IZLETA ZA ČLANICE IN ČLANE DRUŠTVA, NJIHOVE DRUŽINSKE ČLANE IN SIMPATIZERJE DRUŠTVA

V upravnem odboru društva smo se v skladu z letnim programom dela odločili, da organiziramo v soboto, 8. oktobra 2016, izlet po zanimivi poti Maistrovih in Malgajevih borcev za severno mejo na avstrijskem Koroškem.
V Dobrijah, ob glavni cesti Dravograd – Ravne na Koroškem, nas bo pričakal predsednik Koroškega domoljubnega društva Franjo Malgaj, izvrstni strokovni vodič Vladimir Ovnič, ki nam bo s svojimi razlagami približal ta čudoviti koroški svet od karantanskih časov, pa skozi različna in za obstoj Slovencev usodna obdobja, vse do današnjega dne.
V Dobrijah je leta 1919 padel nadporočnik Franjo Malgaj, Maistrov borec, na umiku pred nemško premočjo. V spominskem parku stoji njemu in tovarišem posvečen spomenik z vklesanimi verzi Rudolfa Maistra in Karla Destovnika Kajuha.
Od tu bomo pot nadaljevali preko Raven, Prevalj, Pliberka, do Grebinja, kraja, ki je povezan s slovensko kulturno zgodovino in sredi katerega so ohranjene razvaline bamberškega gradu iz 12. stoletja. Krajši postanek bomo izkoristili za kavo.
Nato vožnja skozi Velikovec, gospodarsko središče Podjune, proti Djekšam, najsevernejši točki slovenske manjšine v Avstriji, kjer nas bo pričakala baročna cerkev Sv. Martina. Kraj se lahko pohvali z 2000 ur sončnimi dnevi na leto.
Preko slikovitega hribovja Svinjške planine, od koder se razgrne pogled na Karavanke in Gosposvetsko polje, se bo že od daleč bohotila Visoka Ostrovica z enim najslikovitejših gradov v Avstriji s 14 obrambnimi vrati in petimi dvižnimi mostovi, pred Turki neosvojljiva in še danes dobro ohranjena trdnjava.
Nadaljevali bomo vožnjo skozi Gosposvetsko polje - središčem karantanskih Slovencev, Knežjim kamnom, na katerem so ustoličevali koroške vojvode,  in Vojvodskim prestolom. Tu se bomo okrepčali s seboj pripeljano malico, zatem pa nadaljevali pot do Gospe Svete na ravnini med Krnskim gradom in gosposvetsko cerkvijo, kjer je zibelka slovenstva.
V Celovcu bo možen ogled starega in novega trga, nato nadaljevanje poti po južnem delu vrbskega jezera do Otoka, Sveč, Borovelj in do Sel, slovenske vasi s 700 krajani, ki kljubujejo še z žlahtno slovensko govorico v koroškem narečju že od 11. stoletja dalje. Pot nas bo nato vodila čez Holmec in Prevalje, kjer bomo okrog 16:00 ure imeli kosilo v gostišču Brančurnik.
Izlet bomo končali v Zagorju in Hrastniku v večernih urah.
Časovnica izleta:
-       odhod avtobusa z avtobusne postaje pri Mercatorju v Hrastniku ob 7:00 uri, nato postanek pri gasilskem domu v Zagorju in od tu odhod ob 7:20 – 7:30 proti Kisovcu in Izlakam
-       prihod v Dobrije ob 9:00 uri, počastitev spomina na Maistrovega borca Franja Malgaja
-       okrepitev s kavo v Grebinju okrog 10:00 ure, nato prihod v Djekše ob cca. 10:30 uri
-       postanek pri vojvodskem prestolu in Gospe Sveti do 12:30 ure, nato v Celovcu od 13:00 – 13:30 ure
-       kosilo v gostišču Brančurnik v Prevaljah okrog 16:00 ure, nato pot proti domu in prihod v Zagorje in Hrastnik v večernih urah.

Stroški izleta:
Lastna udeležba posameznega udeleženca izleta bo 15,00 €. Stroške avtobusnega prevoza, vstopnine za ogled trga v Celovcu, malice in kosila bo v celoti krilo društvo.

Prijave na izlet:
Prosimo, da se za izlet prijavite najkasneje do četrtka, 22.9. 2016,  ker bomo morali glede na število prijav pravočasno rezervirati avtobus in opraviti vse drugo potrebno. Udeležbo lahko javite:
-       g. Emilu Šternu po GSM: 041 459 648 ali po e-mail: joza.stern@gmail.com
-       g. Marjanu Dolancu po GSM 041 788 681 ali po e-mail: marjandolanc@gmail.com


Spoštovane članice in člani društva!
Ker bo izlet poleg bogate vsebine programa prispeval tudi k sproščenemu druženju, želimo, da si to soboto rezervirate, da se na izletu vidimo in skupaj preživimo lep dan ob začetku vstopa v zlato jesen. Povabite na izlet tudi druge družinske člane, prijatelje in znance.

Predsednik
Emil Štern

Zagorje, 6.9. 2016

Ni komentarjev:

Objavite komentar