torek, 8. marec 2022

Obsodba ruske vojaške agresije na suvereno državo Ukrajino



Zveza društev general Maister

Obsodba ruske vojaške agresije na suvereno državo Ukrajino

Z ogorčenjem in zaskrbljenostjo sprejemamo informacije o agresiji vojske Ruske federacije na neodvisno in suvereno Republiko Ukrajino in njenem nadaljevanju. Ponavlja se temna stran zgodovine, ki jasno kaže, da je mirno reševanje sporov in spoštovanje mednarodnega prava preteklost ter da je velesilam dovoljeno prav vse, tudi tisto, o čemer so bile države sveta soglasne, da je prepovedano, in kar ogroža svetovni mir ter vse nas, majhne in velike, v mednarodni skupnosti. Očitno se iz zgodovine ničesar nismo naučili. O tem, kam nas lahko pripelje tak način urejanja meddržavnih problemov ter posamezni, partikularni in osvajalski interesi, nas uči zgodovina slovenskega naroda.

Agresija na suvereno državo Ukrajino pomeni brutalno erozijo temeljnih vrednot, zapisanih v številnih mednarodnih dokumentih, med njimi zlasti v Ustanovni listini Organizacije združenih narodov in v Helsinški sklepni listini o varnosti in sodelovanju v Evropi. Vrednote miru, medsebojnega zaupanja in sodelovanja so bile in so še vedno v veliki meri osnova in opora odnosom v Evropi ter celotni mednarodni skupnosti. S teptanjem teh vrednot se je krepila in se še krepi moč tistih, ki vidijo le sebe in svoje nacionalne države medtem, ko jih mednarodni pravni red ne zanima ali pa ga uporabljajo le za podkrepitev svojih interesov. Zato je vsako relativiziranje početja Ruske federacije v Ukrajini za nas nesprejemljivo in vredno vsega obsojanja. Za vojaško agresijo na sosednjo suvereno državo ne more biti nobenega opravičila.

Podpiramo vsa prizadevanja za takojšnjo prekinitev agresije in umik vojske RF iz Ukrajine! Zahtevamo uveljavitev bolj učinkovite vloge OZN in spoštovanje načel mirnega razreševanja sedanjih kriznih razmer. Pričakujemo odgovorno sodelovanje vseh vpletenih strani ob polnem spoštovanju suverenosti in samostojnosti Ukrajine in ob zavedanju skupne odgovornosti za mir v evropski in svetovni skupnosti ter ob vzajemnem spoštovanju legalnih in legitimnih interesov posameznih držav.







 



Ni komentarjev:

Objavite komentar