sreda, 24. november 2021

Prispevek OŠ Ivana Cankarja, Trbovlje - Dan Rudolfa Maistra

Dan Rudolfa Maistra - 23. november, slovenski državni praznik

Rudolf Maister-Vojanov, slovenski pesnik, general in borec za severno meje se je rodil 1874 v Kamniku.

V sodelovanju z Društvom generala Maistra za Zasavje, učence OŠ Ivana Cankarja že več let vodimo po poteh zgodovinskega spomina, povezanih z Maistrom.

Ko je Maister dopolnil tri leta, mu je umrl oče, poslej je zanj skrbel stric, ki ga je navduševal za vojaški poklic. Njegove intelektualne sposobnosti in izjemne športne lastnosti so mu omogočile napredovanje na različnih vojaških šolah in službenih mestih. Po zaključenem šolanju je kot častnik služboval po različnih krajih habsburške monarhije.

Oktobra 1918 je mariborski nemški občinski svet razglasil Maribor z okolico za del nemške Avstrije., a major Rudolf  Maister, ki je takrat tam delal, je pred mestnim poveljnikom in zbranimi častniki odločno izjavil: "Ne priznavam teh točk. Maribor razglašam za posest Države Slovencev, Hrvatov in Srbov in prevzemam v imenu svoje vlade vojaško poveljstvo nad mestom in vso Spodnjo Štajersko."

Kasneje  je zbranim slovenskim vojakom in častnikom razložil, da je prevzel vrhovno poveljstvo v mestu, in jih prosil, naj ostanejo z njim, ker jih nova država potrebuje. Upravo na slovenskem Štajerskem je prevzel Narodni svet, majorju Rudolfu Maistru pa je podelil naziv general.

Avstro-Ogrska oblast je nato novembra ustanovila varnostno stražo (zeleno gardo), general Maister pa se je odločil za vojaški ukrep, čeprav so temu nasprotovali Nemci, pa tudi narodna vlada v Ljubljani. 20. novembra 1918 so ustanovili mariborski pešpolk in s tem je nastala prva redna slovenska vojska s slovenskimi častniki in slovenskim poveljevanjem. 23. novembra 1918 so razorožili zeleno gardo, nato zasedli kraje ob narodnostni meji na (spodnjem) Koroškem.

Po političnih dogodkih, ki so vplivali na potek meje po razpadu Avstro-Ogrske monarhije, se je Maister umaknil iz vojaškega in političnega dogajanja. Umrl je leta 1934 na Uncu pri Rakeku.

Kot zahvala za njegovo domoljubje, drzne političćne in vojaške odločitve v korist slovenskega naroda je 23. november slovenski državni praznik - Dan Rudolfa Maistra.

Ob pomembnih vojaških uspehih pa ne gre pozabiti, da je bil Maister umetnik in bibliofil. Pisal je pesmi (izdal dve pesniški zbirki), bil ljubiteljski slikar (prijatelj Jakopiča, Jame, Sternena) in strasten ljubitelj in zbiratelj knjig (lastnik ene največjih in najlepših zasebnih knjižnic, ki jo danes hrani Univerzitetna knjižnica Maribor).

Zaradi ohranjanja spomina na pomembnega Slovenca zainteresiranim učencem OŠ Ivana Cankarja Trbovlje vsako leto omogočimo (v sodelovanju z Društvom generala Maistra za Zasavje) ekskurzijo v kraje, povezane z Rudolfom Maistrom in njegovimi hrabrimi in domoljubnimi dejanji.

Takole je bilo letos ob obisku njegove rojstne hiše v Kamniku.

Šestošolka Hana razmišlja takole; V torek 19. oktobra smo z učiteljico zgodovine Petro Horvat odšli na kratko ekskurzijo v Kamnik. Na ekskurziji mi je bil najbolj všeč Maistrov muzej. Rudolfovo družinsko drevo je bilo zelo zanimivo in izvedela sem, da je bil tudi pesnik. Za Rudolfa Maistra pred ogledom njegove rojstne hiše še nisem slišala in ugotovila sem, da je bil zelo pomembna oseba in slovenski heroj. Tudi na gradu Zaprice, kjer je Medobčinski muzej Kamnik, smo se naučili marsikaj novega.

Vodja ekskurzije: Petra Horvat

Zapisala Mojca Lazar Doberlet

november 2021









Ni komentarjev:

Objavite komentar