ponedeljek, 28. junij 2021

Odkritje spominske plošče Maistrovim borcem iz Zasavja, 23. junij 2021, Hrastnik

 




 

POZDRAVNI GOVOR RADIGOJA PERGERJA, PREDSEDNIKA DRUŠTVA GENERALA MAISTRA ZA ZASAVJE, OB ODKRITJU SPOMINSKE PLOŠČE MAISTROVIM BORCEM IZ ZASAVJA, 23. JUNIJA 2021 V HRASTNIKU

 

»Spoštovana gospa Lučka Lazarev Šerbec, predsednica Zveze društev General Maister, spoštovani g. Marko Funkel, župan občine Hrastnik, spoštovani predsedniki in predstavniki veteranskih ter domoljubnih območnih in občinskih združenj, spoštovane članice in spoštovani člani  Društva generala Maistra za Zasavje, cenjeni gostje in drugi prisotni. Lepo vas pozdravljam in dobrodošli na današnjem svečanem dogodku, na katerem bomo počastili pomemben zgodovinski spomin in odkrili spominsko ploščo Maistrovim borcem iz Zasavja.

General Rudolf Maister, velik domoljub, s pesniškim imenom Vojanov, sodi med najopaznejše slovenske osebnosti 20. stoletja. Slovenski domoljubi, tudi v Društvu generala Maistra za Zasavje, cenimo generala Maistra, kot odličnega generala, ki svoje borce ni polariziral, ampak podpiral neustrašnost, pogum in pripadnost narodu. Zato je cenjen tudi v širši slovenski javnosti. Brez generala Maistra in njegovega osebnega prispevka, bi se zgodovina pisala povsem drugače. Slovenija se ne bi nikoli oblikovala na takšnem ozemlju kot sedaj. Vprašanje je, če bi leta 1991 dočakali samostojno slovensko državo. Temelje so nam položili prav general Maister in njegovi prostovoljci, borci za severno mejo.

Zato je naš današnji dogodek zagotovo »svečan dan«, ki mora v vseh nas vzpodbuditi ponos. Kajti zgodovinski spomin nas popelje v leti 1918 in 1919, ko so prostovoljni borci na Gorenjskem in spodnjem Štajerskem v odločilnem trenutku poslušali glas generala Maistra in se mu priključili ter pregnali nasilno nemško oblast s svojega, slovenskega ozemlja in utrdili slovenske etnične meje, ki so tako postale dokončne severne meje sedanje Slovenije. In tu nas zgodovinski spomin opozori, da se spomnimo prostovoljcev , z območja Zasavja, ki so se v tem boju pridružili generalu Maistru in aktivno sodelovali pri osvoboditvi severnih krajev naše domovine.

In prav je da se jih danes spomnimo tudi z imeni. Po naših, do sedaj znanih podatkih, je teh borcev iz Zasavja 24 (13 iz Hrastnika- Ambicijoza  Alojzi, Cestnik Pero, Dolinšek Avgust, Groznik Jože, Homšek Ivan, Jager Jože, Kotar Jože, Obermajer Anton, Orožin Franc, Salobir Franc, Strašek Franc, Zornik Herman in Draksler Josip, 7 iz Trbovelj Filač Franc, Germ Alojz, Gorenc Janez, Majnik Ivan, Perdih Velibart, Razinger Miroslav in Železnik Jakob ter 4 iz Zagorja – Medvešek Jože, Perme Mirko, Slapar Ivan in Satler Albert).

Vsak od teh fantov in mož je imel svojo zgodbo ob tistih prelomnih dogodkih. Nekaj vsebin je zbranih v zasavskem območju. In v Društvu generala Maistra za Zasavje pripravljamo tudi razstavo o Maistrovih borcih iz Zasavja, ki jo bomo predstavili jeseni ob počastitvi praznika Dneva Rudolfa Maistra.

Globok poklon pogumnim, požrtvovalnim fantom in možem iz Zasavja. In da njihov doprinos ne bo nikoli pozabljen, jim bomo v zahvalo in večen spomin odkrili spominsko ploščo. Glede na številčni podatek za posamezno občino, smo se v našem društvu poenotili, da bo spominska plošča postavljena v občini Hrastnik.

Pri tem se v imenu DGM za Zasavje  zahvaljujem Zvezi DGM in občini Hrastnik, da sta finančno podprli izdelavo spominske plošče. Prav tako pa zahvala tudi Kamnoseštvo Šergan iz Hrastnika, kjer so ploščo izdelali.

Spoštovani!

Domoljubje je med vsemi vrednotami prav posebna in ljudem v naših zasavskih občinah globoko  ukoreninjena vrednota. Zato jo negujmo! Velika dejanja v preteklosti zavezujejo vse nas, da smo skrbni tudi v prihodnosti, da se povezujemo in ne razdvajamo. Da poskrbimo, da spomini na te dogodke ne zbledijo, ampak jih prenašamo iz generacije v generacijo.

Na zaključku vam še iskreno čestitam ob bližajočem prazniku Dnevu državnosti in 30. letnici samostojnosti Slovenije.

Iskrene čestitke tudi občini Hrastnik, ki v teh dneh praznuje svoj občinski praznik.

 

Hvala za vašo pozornost!«

 

Hrastnik, 23. junija 2021





















Ni komentarjev:

Objavite komentar