petek, 8. november 2019

RAZPIS 9. nagradnega natečaja DGM za Zasavje za OŠ Zasavja

















SPOŠTOVANA GOSPA RAVNATELJICA!

V Društvu generala Maistra za Zasavje organiziramo že 9. nagradni natečaj za OŠ Zasavja. Letos za razliko od večine dosedanjih natečajev dodajamo literarnim vsebinam tudi izdelavo likovnih del.
Ob 200 – letnici smrti Valentina Vodnika je za Slovence letošnje leto razumljeno kot Vodnikovo leto. Vodnika poznamo predvsem kot pesnika, manj pa kot pesnika, ki velja za prvega pravega pesnika v slovenskem jeziku. Bil je tudi literarni kritik, novinar, jezikoslovec, prevajalec, učitelj, urednik, redovnik, predvsem pa kot mož, ki je predramil Slovence in slovenščino. Njegova dela na svoj način izražajo tudi njegovo domoljubno zavest. Ena njegovih najbolj znanih pesmi, Dramilo, je pesniška spodbuda Slovencem, naj bodo ponosni na svojo deželo, jezik in dediščino.
Rudolf Maister, ki je umrl pred 85 leti, pa je svoje domoljubje izrazil kot general, ki je ubranil velik del slovenskega etičnega ozemlja. V slovensko zavest se je vtisnil kot legendarna osebnost zaradi redke združitve liričnega pesnika in predrznega vojaka.
Pomembnost obeh za slovenski narod je botrovala temu, da smo 9. natečaj poimenovali OPAZOVALCI: VODNIK – MAISTER – IN JAZ.
Veseli bomo, če se boste tudi letos s svojimi sodelavci – mentorji udeležili 9. nagradnega natečaja za OŠ Zasavja in motivirali tudi učenke in učence, da s svojimi literarnimi in likovnimi deli opišejo oz. orišejo lepote svojega domačega kraja in ljudi.
S spoštovanjem.


Zagorje, 6.11.2019
Predsednik
Emil Štern





 OPAZOVALCI: VODNIK – MAISTER – IN JAZ
RAZPIS LIKOVNEGA IN LITERARNEGA NATEČAJA DGM ZASAVJE za učence vseh treh vzgojno-izobraževalnih obdobij v šolskem letu 2019/2020

19. stoletje: Valentin Vodnik (1758-1819) je leta 1806 izdal pesniško zbirko Pesme za pokušino, ki velja za prvo slovensko pesniško zbirko. Valentin Vodnik je opazoval in opisoval lepote Slovenije.
Bohinjska Bistrica:

 20. stoletje: Rudolf Maister (1874-1934), ne le vojak, temveč tudi pesnik, v Kitici mojih (izšla leta 1929) pesniško upodablja nekatere slovenske pokrajine.
Pesem sv. Martina na Krasu:
21. stoletje: In kaj lahko opazim in opišem jaz?
- Ideja za LITERARNO delo učencev 2. in 3. VIO: napiši pesem, ki opisuje lepoto tvojega domačega kraja. Pomisli na lepoto pokrajine, ljudi, ki tam prebivajo in na vrednote, ki jih smemo in moramo živeti v današnjih časih.
- Ideja za LIKOVNO delo učencev 1. VIO: nariši lepoto svojega domačega kraja, prijaznost ljudi, ki tu bivajo ali znamenitost, ki jo želiš pokazati obiskovalcem naših lepih Revirjev.

Prošnja za mentorje
UO Društva generala Maistra Zasavje vas prosi, da se ponovno odzovete na naš razpis natečaja, s katerim želimo spodbuditi otroke osnovnih šol k razmišljanju o lepotah domačega kraja ter o širjenju zavesti o pomenu slovenske kulture in zgodovine.
Ker se predlagane vsebine zanesljivo navezujejo na teme, ki jih obravnavate pri pouku, bomo veseli, če se odzovete na naš natečaj.
Zavedamo se obilice dela, ki ga imate, zato bomo vašega odziva še toliko bolj veseli.

Dolžina literarnega (pesniškega) ustvarjanja NI omejena, likovna dela pa naj bodo na formatu A4, likovna tehnika NI predpisana.

Prosimo, da o sodelovanju otrok na natečaju obvestite njihove starše oz. skrbnike, da pridobite njihovo PISNO soglasje za sodelovanje na tečaju, ki ga priložite na ZADNJI STRANI vsakega izdelka (literarnega in likovnega).
Za pomoč pošiljamo obvestilo in soglasje.

Izdelke otrok pričakujemo od 15. novembra 2019 do 15. februarja 2020 na naslov: Društvo generala Maistra Zasavje, Cesta Borisa Kidriča 11 a, 1420 Zagorje.
Imena sodelujočih šol, mentorjev in otrok ter nagrajencev bodo spomladi 2020 javno predstavljena na srečanju članov Društva generala Maistra Zasavje v Zagorju, kamor boste vljudno vabljeni.

Lepo se vam zahvaljujemo za sodelovanje.

Emil Štern, predsednik DGM Zasavje




Ni komentarjev:

Objavite komentar