torek, 21. april 2015

Zapisnik 1. seje UO po rednem Zboru članov (torek, 14.4.2015)



Društvo generala Maistra                                                                                           Zagorje, 17.4.2015
             za Zasavje

z  a  p  i  s  n  i  k

prve seje upravnega odbora po rednem letnem Zboru članov društva, ki je bila v torek, 14.4.2015 ob 18. v društveni pisarni.
Prisotni: Emil Štern, Marjan Dolanc, Radigoj Perger, dr. Milena Čerenek Satler, Ivo Vučetič, mag. Bronislav Urbanija

Dnevni red:
1.      Obravnava in potrditev zapisnika rednega letnega Zbora članov društva 31.3.2015
2.      Sprejem sklepa o prenosu bančnega poslovanja z banke NLB na Delavsko hranilnico d.d. Ljubljana, podružnico Zagorje ob Savi
3.      Priprava predloga ekskurzije članov društva po zgodovinskih poteh Slovenije
4.      Preliminarna razprava o izvedbi državne proslave ob Dnevu Rudolfa Maistra leta 2016 v Zasavju
5.      Obravnava ponudbe Združenja borcev za vrednote NOB Hrastnik, PD Dol pri Hrastniku in PD Hrastnik za pohod po Poti spominov NOB ob 70-letnici osvoboditve
6.      Razno
- predlog OŠ Ivana Cankarja Trbovlje o izvedbi »Simbioza« šole s člani našega društva
- 8. veteranski pohod na Kum in zbor veteranov in domoljubov v počastitev Dneva upora proti okupatorju in 70-letnice osvoboditve 25. aprila 2015
                                                             




Ad 1

                Člani UO so po obravnavi osnutka zapisnika Zbora članov društva z dne 31.3.2015 sklenili, da člana delovnega predsedstva Zbora Marjan Dolanc in dr. Milena Čerenak Satler na osnovi razprave osnutek zapisnika dopolnita, Emil Štern pa bo po čistopisu tekst zapisnika opremil z ustreznimi sklepi.

Ad 2

Po sprejetem stališču Zbora članov društva, da se zaradi slabih bančnih pogojev prekine sodelovanje društva z banko NLB, so se člani UO strinjali s podpisom Pogodbe o opravljanju plačilnih storitevpreko poslovnega računa z Delavsko hranilnico d.d. Ljubljana, ki novim komitentom zagotavlja cenovno ugodnejše poslovanje od banke NLB. Pogodba prične veljati z dnem podpisa obeh pogodbenih strank, uporabljala pa se bo z dnem prenosa sredstev iz NLB na račun Delavske hranilnice d.d.
Ad 3

Za ekskurzijo članov društva so člani UO razpravljali o 3 predlaganih poteh:
- ogled spominskih mest soške fronte, ogled Oslavja in Sabotina ter obisk Muzeja Slovenske vojske v Mariboru in Zavrha v Slovenskih goricah, kjer je tudi spomenik generalu Rudolfu Maistru.
Odločili so se za tretjo lokacijo, ki bo po vsebini zanimiva, po finančni plati pa tudi ustreznejša od prvih dveh.
Dogovorjeno je bilo, da bosta Marjan Dolanc in Ivo Vučetič organizirala vse potrebno za ogled Muzeja SV v Mariboru in obisk Zavrha, vključno s finančnim predračunom, kar bo tudi podlaga za višino lastne udeležbe udeležencev ekskurzije. Dokončni sklep bo UO sprejel na seji 19.5.2015, ekskurzijo pa bomo izvedli predvidoma 6.6.2015.

Ad 4

Nekajkratne sugestije predsednika ZDGM, da bi letno skupščino ZDGM ali državno proslavo ob Dnevu Rudolfa Maistra organizirali v Zasavju, so člani UO prediskutirali z vso resnostjo in odgovornostjo. Po eni strani so se strinjali s predsednikom ZDGM, »da si društvo to zasluži«, po drugi strani pa je na koncu prevladalo skupno stališče, da zaradi skromnih sredstev, s katerimi društvo razpolaga že za svojo redno dejavnost, zaradi težke ekonomske situacije v Zasavju pa ne gre dodatno obremenjevati ne gospodarstva in ne občinskih proračunov, eno ali drugo prireditev prestavljamo v poznejši, finančno prijaznejši čas.

Ad 5

Na Zboru članov društva je vse prisotne naš član Marijan Pergar seznanil z organizacijo pohoda po poti spominov ob 70-letnici osvoboditve, ki ga tudi letos organizirajo Združenje borcev za vrednote NOB Hrastnik, PD Dol pri Hrastniku in PD Hrastnik v 4 etapah ( prva 19. aprila, druga 27. junija, tretja 12. septembra, četrta 25. oktobra ) in dal pobudo, da se tudi člani našega društva udeležijo pohodov.
Člani UO so pobudo podprli in se dogovorili, da vse člane društva seznanimo s programom pohodov in predlagamo, da se vsaj kakšne od štirih etap udeležimo. S tem bomo pokazali svoje spoštovanje do 70-letnice osvoboditve in zmage nad okupatorjem v 2. svetovni vojni.

Ad 6
OŠ Ivana Cankarja Trbovlje predlaga, da letošnje medgeneracijsko računalniško učenje njihova »Simbioza« šola izvede za člane našega društva.
Člani UO se za to pobudo niso odločili, ker so v večini to obliko že preizkusili. Vseeno želijo, da bo šola našla za to primerne partnerje in uspešno izvedla vsekakor koristno obliko medgeneracijskega računalniškega učenja.
- Predsednik Emil Štern je člane UO seznanil s pripravamina 8. veteranski pohod in zbor veteranov in domoljubov v počastitev Dneva upora proti okupatorju in 70. obletnice osvoboditve, ki bo 25.4.2015 ob 11. uri na Kumu. Organizator tega bo Koordinacijski odbor veteranskih in domoljubnih društev Zasavja, slavnostni govornik pa bo generalmajor dr. Andrej Osterman, načelnik Generalštaba Slovenske vojske.
Na proslavi bo naše društvo s podpisom Listine o medsebojnem sodelovanju postalo polnopravni član Koordinacijskega odbora veteranskih in domoljubnih društev Zasavja.
O prireditvi bomo obvestili in pozvali na udeležbo vse člane društva.

Poslano: - Članom UO, predsedniku NO, vodju aktiva učiteljev
                 ZDGM Ljubljana
                                                                                                                                            Zapisal           Emil Štern          

Ni komentarjev:

Objavite komentar