petek, 19. februar 2021

Objava v časopisu Sr(e)čno Trbovlje

 







Datum: 23. 1. 2021

 

Članek, poslan za časopis Sr(e)čno Trbovlje

 

Čeprav se zdravstvene razmere še niso uredile in se življenje še ne vrača na običajne tirnice, Društvo generala Maistra za Zasavje razmišlja o delovanju društva v letu 2021. Verjetno se bo moralo vsaj nekaj predlaganih, želenih aktivnosti prestaviti na splet – pomembno pa je, da je društvo aktivno, člani povezani in osnovna ideja društva, to je širjenje domoljubja med mladimi, sprejeta v širšem lokalnem okolju.

Spomladi načrtujemo gostovanje začasne mobilne razstave General Maister in boji za severno mejo v treh osnovnih šolah ( OŠ Ivana Cankarja Trbovlje, OŠ NHR Hrastnik in OŠ Ivana Kavčiča Izlake). Ker smo razpisali že 10.(nagradni) natečaj, tokrat z naslovom Slovenskega naroda sin, pričakujemo izdelke  motiviranih osnovnošolcev do maja, ko bo potekal letni Zbor društva. Prav tako spomladi bo postavljena razstava Maistrovi borci v Zasavju, in sicer predvidoma v Zagorju ali Hrastniku. Sofinancirali bomo tudi ekskurzije vedoželjnih mladih v kraje, povezane z generalom Maistrom. V jeseni načrtujemo postavitev spominske plošče Maistrovim borcem iz Zasavja, ki jo bo spremljala krajša svečanost, načrtujemo pa tudi položitev venca pred spomenik veteranom 1.svetovne vojne v Zagorju, počastitev državnega praznika Dneva Rudolfa Maistra, morebitno ekskurzijo članov društva v Unec (kraj smrti generala Maistra) in ogled parka vojaške zgodovine v Pivki. Veselimo pa se tudi kvalitetnega predavanja priznanega zgodovinarja prof. dr. Janka Prunka, ki bo predvidoma v novembru, kamor ste vabljeni vsi zainteresirani, vsi, ki cenite slovensko zgodovino in strokovni doprinos predavatelja. Če bodo razmere dopuščale, se nam bo septembra mogoče pridružiti na Maistrovem večeru v Hrastniku in oktobra na domoljubnem predavanju v Zagorju. V tem obdobju pa bi želeli v Trbovljah obuditi in predstaviti tudi lik Slovenske matere-zavedne Slovenke Ane Dimnik.

Ideje so, načrti so, imamo voljo in znanje, ki ga želimo deliti z novimi člani. Če ste se nam pripravljeni pridružiti, nas lahko poiščete na spletni strani (http://dgmzasavje.blogspot.com/), lahko nam pišete (radigoj.perger@lj-kabel.net), še bolj pa bomo zadovoljni, če se nam pridružite na katerem od dogodkov.

                                                                                                                                                        Radigoj Perger

Udeležba nekaterih članov Društva generala Maistra za Zasavje z učenci osnovnih šol iz Zasavja na jubilejnem Maistrovem pohodu v Kamniku ( v ozadju Maistrov spomenik ) – arhiv DGMZ.


Ni komentarjev:

Objavite komentar