V času družbene izolacije zaradi nevarnosti okužbe s korona
virusom smo na pobudo Društva generala Maistra Zasavje prejeli nekaj receptov
starih, a okusnih zasavskih jedi, ki jih želimo deliti predvsem z mlajšimi.
Svoje recepte sta prispevali Mici Borštnar in Ivanka Šparlek, ki bosta za svoj trud prejeli knjižno nagrado.
Pa dober tek in čim več dobre volje pri ohranjanju zasavske
tradicije.
1.Jabolčni fižol
Avtorica
recepta: Mici Borštnar, Polje 30, 1420 Zagorje
spletni vir
fotografije: https://oblizniprste.si/slastna-kosila/precmuh-ali-fizol-z-jabolki/
Sestavine:
svež (mlad) fižol v zrnju, jabolčni kompot, moka in maščoba (za
prežganje), sol, poper
Postopek:
1. Fižol skuhamo.
2. Pripravimo prežganje (mast, moka, ščepec sladkorja).
3. Dodamo skuhan fižol in jabolčni kompot. Zmešamo in kuhamo 10- 15 minut.
2. "Zaroštan" močnik 1
avtorica
recepta: Mici Borštnar, Polje 30, 1420 Zagorje
spletni vir
fotografije: https://www.kulinarika.net/recepti/juhe-in-zakuhe/babicin-mocnik/13247/
Sestavine: jajce, moka, maščoba
Postopek:
1. Pripravimo močnik (jajce in moko svaljkamo) in ga razdelimo v
dva dela.
2. Polovico močnika prepražimo na maščobi, da lepo zarumeni,
zalijemo z vodo in kuhamo 15-20 minut.
3. Dodamo še preostali močnik.
3. "Zaroštan" močnik 2
avtorica: Ivanka Šparlek, Dom starejših
občanov Izlake, 1411 Izlake
Sestavine: jajce, moka, mast z ocvirki
Postopek:
1. Moki dodaš jajce ali več jajc, nato malo vode po
potrebi. Nastane masa, ki jo je treba z rokami "pocukati", da nastanejo svaljki.
2. Pristavi na štedilnik primerno količino vode, da zavre. Medtem vzemi mast z
ocvirki, na njej prepraži tri dele te mase in jo zalij z vročo vodo.
3. Nazadnje zakuhaš še ostali del in pokuhaš po občutku.
To je hrana moje mladosti, ki nas je nasitila in sem jo poleg mame kuhala tudi jaz. Včasih smo zraven jedli
krompir "v oblicah".
4. Krompirjev riž
avtorica
recepta: Mici Borštnar, Polje 30, 1420 Zagorje
Sestavine: krompir, korenje, riž, sol poper, česen, čebula,
peteršilj
Postopek:
1. Krompir olupimo in narežemo na kocke, kuhamo do vretja.
Lahko dodamo malo korenčka in česna.
2. Ko krompir zavre,
dodamo opran riž in kuhamo toliko časa, da se jed zgosti. Solimo po želji.
3. Ko je jed skuhana, jo lahko po želji zabelimo s
prepraženo čebulo, lahko pa celo dodamo ocvirke.
4. Preden jed postrežemo, dodamo sesekljan peteršilj.
5. Češpljeva kaša
avtorica
recepta: Mici Borštnar, Polje 30, 1420 Zagorje
spletni vir
slike: https://oblizniprste.si/slastni-zajtrki/cespljeva-kasa/
Sestavine: prosena kaša, suhe slive, sol, zabela
Postopek:
1. Skuhamo proseno kašo.
2. Skuhani kaši dodamo suhe slive, premešamo in kuhamo nekaj
minut.
3. Preden postrežemo solimo in zabelimo (z maslom, ocvirki,
…).
Dober tek.
Ni komentarjev:
Objavite komentar