torek, 27. november 2018

Predavanje prof. dr. Janka Prunka (20. 11. 2018, Galerija Medija)

POMEN 100. OBLETNICE MAISTROVIH BORCEV ZA DANAŠNJI ČAS


Društvo generala Maistra za Zasavje je ob spominu na 100. obletnico konca prve svetovne vojne in ob prazniku Rudolfa Maistra medse povabilo prof. dr. Janka Prunka, enega naših najbolj prepoznavnih zgodovinarjev. Uvod v zanimivo predavanje so polepšali in popestrili baritonist Rihard Majcen, harmonikar Jernej Pikel in z uvodnim nagovorom Emil Štern, predsednik Društva generala Maistra za Zasavje.


Janko Prunk je v dobri uri predavanja uvodoma opisal vojaške in politične razmere v Evropi in nanizal nekaj razlogov, da je do 1.svetovne vojne sploh prišlo. V drugem delu se je osredotočil na čas tik pred koncem vojne in na prvi mesec po koncu vojne, ko smo bili Slovenci po razpadu Avstro ogrske nekaj časa del države Slovencev, Hrvatov in Srbov (SHS). Ravno v tem času smo lahko še kako ponosni na pogum, spretnost, pokončnost in vojaško znanje generala Rudolfa Maistra, ki je uspel formirati slovensko vojsko sestavljeno z okrog štiri tisoč vojaki- Maistrovimi borci. Z njimi nam je priboril dobršen del, vključno z Mariborom, današnjega ozemlja Slovenije. Ob koncu predavanja je Janko Prunk spregovoril še o enem velikem Slovencu, pisatelju Ivanu Cankarju. Video posnetek predavanja si lahko ogledate na povezavi Video posnetek predavanja prof. dr. Janka Prunka.


Večer sta zaključila Rihard Majcen in Jernej Pikel s pesmijo Benjamina Ipavca Domovini (bolj poznana po prvih verzih te pesmi Bodi zdrava domovina ...).
Igor Gošte


V nadaljevanju pa je še nekaj fotografskih utrinkov s predavanja profesorja Janka Prunka., ki jih je posnel in za objavo pripravil član Upravnega odbora, mag. Bronislav Urbanija:


















Ni komentarjev:

Objavite komentar